Ambassade van België in Ivoorkust

België in Ivoorkust

Welkom op onze website!

Welkom op de website van de Belgische ambassade in Abidjan, Akwaba!  
 
Voor de ploeg van de ambassade is een goede dienstverlening aan Belgen in het rechtsgebied een prioriteit: aan Belgen die net verhuisd zijn en die zich bij het Consulaat wensen te registreren, aan landgenoten die een paspoort hebben verloren , maar ook aan Belgen in nood die consulaire bijstand nodig hebben. Als u zich in Ghana, Liberia en Sierra Leone bevindt (de drie andere landen die in het rechtsgebied van deze ambassade bevinden), kan u eveneens een beroep doen op onze ereconsulaten in Accra, Monrovia en Freetown. 

Deze website bevat ook informatie over visumaanvragen, die voortaan hetzij via het bedrijf VFS in Abidjan (voor Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone alsook voor visa voor lang verblijf voor residenten in Ghana), hetzij via de Zwitserse ambassade in Accra (voor visa voor kort verblijf vanuit Ghana) moeten worden ingediend. Ook hier waken we over de klantvriendelijkheid en over de kwaliteit van de verleende diensten. 
 
Maar een ambassade doet ook veel meer. Onze rol is om de relaties tussen België en Ivoorkust, Ghana, Liberia en Sierra Leone te versterken en de uitwisselingen te bevorderen. Dit is belangrijk voor een goede samenwerking binnen internationale organisaties (in 2019 zetelen zowel België als Ivoorkust in de VN Veiligheidsraad), maar ook gezien onze aanzienlijke economische en commerciële belangen. De aanwezigheid van talrijke Belgische investeerders en de handelsstromen dragen bij tot de duurzame economische groei van de regio en tot werkgelegenheid in de landen van het rechtsgebied en in België. De ambassade staat hiervoor in contact met de overheden en de lokale privésector en er bestaan ook een aantal financiële instrumenten waarop ondernemingen een beroep kunnen doen zoals Finexpo voor exportfinanciering of Credendo om bedrijven en banken tegen politieke en commerciële risico’s van internationale handelstransacties te verzekeren.  Voor de verdediging van deze belangen werken we nauw samen met de Economische en Commerciële vertegenwoordiger van regio’s (AWEX, FIT en hub.brussels) die zich binnen het gebouw van de ambassade bevindt en Belgische ondernemingen begeleidt.  De Belgische Kamer van Koophandel (CCBCI) , is voor de ambassade ook een belangrijke externe partner.
 
België is solidair met deze regio, zoals bleek toen enkele jaren geleden de Ebola-epidemie Sierra Leone en Liberia trof. Er worden thans projecten gefinancierd via niet-gouvernementele actoren, maar ook door onze steun aan de Europese Unie, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met hoofdzetel in Abidjan en de Verenigde Naties dragen we bij tot ontwikkeling.  Ook de Belgische Ontwikkelingsbank BIO heeft beslist om een bureau in Abidjan te openen. 
 
Ik hoop dat u op deze website duidelijke en accurate informatie vindt. Mocht u suggesties hebben om de dienstverlening van de Ambassade en de ereconsulaten te verbeteren, aarzel dan niet om mij een e-mail te zenden op het adres abidjan@diplobel.fed.be.
 
Met hartelijke groet, 
 
Michael Wimmer
Ambassadeur 

Nieuws

18 okt

Vandaag heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders een groep topexperten uitgenodigd in het Egmontpaleis in Brussel. Op de agenda staat onder meer het opnemen van kinderbescherming in vredesonderhandelingen. België speelt al jaren een voortrekkersrol op dat vlak en blijft zich inzetten als voorzitter van de VNVR-werkgroep over Kinderen en Gewapend Conflict (CAAC) gedurende zijn mandaat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020.

17 okt

Op de derde en laatste dag van het Staatsbezoek staat een uitstap van de delegatie naar de Kamer van Koophandel op de planning, gevolgd door een excursie in de Luxemburgse Moezelstreek.

16 okt

Op de tweede dag van het Staatsbezoek van de Koning en de Koningin zullen zij een bezoek brengen aan het noorden en het zuiden van het Groothertogdom.

15 okt

De Koning en de Koningin der Belgen komen aan in Luxemburg-Stad voor een driedaags Staatsbezoek om de nauwe banden tussen de twee landen te benadrukken en te versterken.

15 okt

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen brengen van 15 tot 17 oktober 2019 een staatsbezoek aan het Groothertogdom Luxemburg. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders zal hen vergezellen, samen met de Minister-Presidenten van de Regio’s en de Gemeenschappen en een delegatie van 200 personen: hoge functionarissen, CEOs, vertegenwoordigers van academische instellingen en de Belgische media.